|
|
|
Lieve vrienden van Woudoogst,
|
|
Vol trots en een beetje gespannen stuurde wij een aantal weken geleden onze eerste nieuwsbrief. Jij hebt hem moeten missen omdat je inschrijving net daarna kwam. Dat vinden we maar niks. Dus hierbij alsnog; niet vers van de pers maar wel onze allereerste nieuwsbrief met lekker veel nieuws uit ’t Woud! Veel leesplezier.
|
|
|
Wat is voedselbos Woudoogst?
|
|
|
Woudoogst is een familieproject. Het idee ontstond
toen Petra en Kim – inmiddels bekend als ‘team Groen’ - een voedselboscursus volgden bij Wouter van
Eck, voedselbospionier in Nederland. Hij is voedselboswachter in voedselbos
Ketelbroek, waar sterrenrestaurant De Nieuwe Winkel al jaren voedsel en
inspiratie uit haalt. Hoewel de droom van team Groen om op een
klimaatvriendelijke manier zélf aan voedsel te komen er al langer was, maakten
zij nu ook de rest van de familie enthousiast.
Voorjaar 2021 was het dan zover. We kochten 2
hectare grond in Rijen, voorheen een paardenwei. Een voedselbos bestaat uit 7
lagen; grote bomen, kleine bomen, struiken, kruiden, klimmers, bodembedekkers
en wortelgewassen. Samen zoeken deze voornamelijk eetbare planten naar een
natuurlijk evenwicht. Zo ontstaat er een zelfstandig ecosysteem waar je voedsel
van kunt oogsten. Het Klokhuis ging langs bij voedselbos Ketelbroek en laat
zien hoe dat werkt zonder gif. Bekijk het hier met een druk op de knop.
|
|
|
Omdat de bodem de belangrijkste basis is van al deze lagen planten, is er op Woudoogst dat eerste jaar veel aandacht gegaan naar het verbeteren van de grond. Op Woudoogst komt er, in lijn met dit concept, een grote diversiteit aan soorten planten. Denk aan noten- en fruitbomen, kruiden, schimmels en eetbare bloemen. Ook verbouwen wij soorten die je wellicht nog niet eerder hebt gegeten. Lees er meer over verder in deze nieuwsbrief.
|
|
|
|
De start van de crowdfunding - 10 oktober jl. - was overweldigend. In één dag ontvingen we zo'n €2000 van
lieve vrienden, familie, buren, collega's, bekenden en onbekenden. Inmiddels
hebben we ons streefbedrag van €4000 bijna gehaald. Elke euro die is gedoneerd
helpt ons bij het opbouwen van ons jonge voedselbos Woudoogst. Elke boom,
struik, kruid neemt zijn eigen rol in het voedselbos en draagt bij. Draagt bij
aan...
♡ het vergroten van
biodiversiteit
♡ een
klimaatvriendelijke manier van voedselproductie
♡ een groenere
aarde
Super dankbaar zijn wij dus! Voor alles wat deze actie, i.s.m. The Pollinators ons bracht:
♡ 3570 euro
♡ 74 donateurs
♡ 93 nieuwe volgers op Instagram
♡ 27 nieuwe nieuwsbrieflezers
♡ Mooie gesprekken over de voedselbosbeweging
♡ Zoveel betrokkenheid & support
Vertel jij het verhaal verder? Je helpt ons en de voedselbosbeweging in het
algemeen door te vertellen over Woudoogst aan iedereen die het wil horen.
|
|
|
|
|
Welke bomen zijn geplant?
|
|
Ondanks de regen en wind tijdens de
boomplantdag hadden we een heleboel hulp van een stelletje gezellige die-hards!
Hartverwarmend om zoveel plezier en betrokkenheid te voelen. Bedankt lieve
bomenplanters! Zie voor een impressie de aftermovie hieronder (1 minuut).
|
|
|
De herfst is het beste
seizoen om bomen te planten. Het weer is ideaal voor de wortelontwikkeling.
Regelmatig een bui maar nog niet té koude grond. Omdat Woudoogst nog een jong
voedselbos is kan het een boel 'wijkers' gebruiken; snelle groeiers die daarmee
ook sneller een bos ecosysteem creëren. Een heleboel berken, een iep en een
paar boswilgen mogen op Woudoogst voor beschutting gaan zorgen en de bodem
verbeteren. Later mogen deze bomen 'wijken' voor de blijvers. De blijvers die
gepland zijn gaan wél voedsel opleveren; fruit, kruiden & noten!
|
|
|
Benieuwd naar wat we hebben kunnen
aanschaffen? Dat waren bijna 100 eetbare bomen, struiken en kruiden. Dit
lekkers staat al in de grond of wordt nog gepland voordat de grond bevroren is:
- Niet met elkaar te vergelijken, zijn de diversiteit aan peren (Kleipeer en Dwergkwee) & appels (Lemoen, Elize, Wieneker witte wijn, Citron d’été, Blenheim’s Orange en Peterselie appel).
- Nog meer fruit; Bramboos (kruising tussen een braambes en framboos), Fazantenbes (lekkere karamelsmaak), Che-fruit (winterharde zelfbestuivende bes die smaakt naar aardbei), Wilde citroen en diverse braamsoorten.
- Walnootbomen en een hazelaarstruik in de categorie noten.
- En een hoop smaakmakers en enkele groenten: Franse uiensoep boom, Erwtenstruik Japanse Aardappel, Maggiplant, Monnikpeper, Augurkenstruik en Japanse gember. Lekker!
|
|
|
|
|
In zo’n jong voedselbos valt toch nog niet te oogsten? Zeker nog te weinig
voor de verkoop. Maar wij zijn uiteraard trots op onze herfstoogst! We aten
herfstframbozen uit eigen Woud geoogst door Abel en eten nu nog van de yacon en
aardperen. We dronken brandnetelthee, vers getrokken van de toppen van het
brandnetelblad, wat een succes was op de boomplantdag. Het zaad van de
brandnetel gaat nog dagelijks in Ralph zijn yoghurtontbijt. De weegbree ligt nog te drogen,
deze kan later ook bij de muesli. Daarnaast oogsten Kim en Petra zaad van de kaardenbol
om later te zaaien. Zolang onze notenbomen nog te klein zijn om noten te
produceren zochten we dat buiten ons eigen Woud: Petra haalde tamme kastanjes
uit eigen tuin en Roos raapte hazelnoten in de stad!
|
|
|
|
Natuurlijk kun je kastanjes kopen in de supermarkt. Maar als je deze zoete
noten lokaal en verpakkingsvrij wilt halen is wildplukken een goede optie. Voor
eigen gebruik en op kleine schaal wordt dit toegelaten door Staatsbosbeheer,
lees er hier meer over. Belangrijk hierbij is dat je de tamme kastanje kunt herkennen
en niet de bittere en niet eetbare wilde kastanje gaat rapen. Hier lees je meer over de verschillen.
Petra maakte dit heerlijke notentaartje en maakte de kastanjemeel van zelf geraapte kastanjes. Daar nam ze de tijd
voor, een echte herfstactiviteit en dat deed ze zo:
|
|
|
- Snijd de kastanjes rondom in, best diep zodat je de buitenste schil en ook het onderliggende vliesje doorsnijdt. In 2 helften.
- Week ze in koud water, zo’n 4 tot 24 uur.
- Leg ze op een bakplaat en schuif ze voor 30 minuten de oven in op 220 graden.
- Doe ze in een hooizak of deken om ze warm te houden, dan pellen ze beter. Doordat ze goed zijn ingesneden kun je de noten er zo uithalen en hoef je het grootste deel niet eens te pellen.
- Maal de gepelde noten in de keukenmachine. Je kunt ze in zakjes invriezen of drogen in de oven of voedseldroger.
|
|
|
|
Team groen plant door totdat de grond
het niet meer toelaat vanwege de vorst. Als de grond bevroren is wordt er
binnen gewerkt aan de digitalisering van onze plattegrond. Zie hier op de foto
hoe Kim onze nieuwste aanplant oldskool intekent op papier. De open plek in ’t
Woud, die voor zonlicht moet zorgen is inmiddels wat dichtgegroeid. Deze
opnieuw vrij maken en voorzien van extra karton en houtsnippers zou ook nog
fijn zijn voor de lente weer zijn intrede doet. Klussers kunnen verder met het
schilderen van het paviljoen en de vloer gereed maken. Genoeg plannen en voer
voor een volgende nieuwsbrief! Kun je niet wachten tot de volgende? In de
tussentijd kun je ons lekker volgen op Instagram! Wij snappen het als jouw (groene)
vingers gaan kriebelen en je ons graag een keer meehelpt. Altijd gezellig en
lekker, want Petra bakt taart! Mail ons op info@woudoogst.nl bij interesse.
|
|
|
|
|
Petra, Harrie, Kim, Toon, Ralph, Roos, Abel, Pleun, Lucie & Doris
|
|
|
|
|
|
|