https://campaign-image.eu/zohocampaigns/119566000000309587_zc_v22_1669118968310_logo_salie.jpg
https://campaign-image.com/zohocampaigns/133052000002457092_zc_v53_artboard_1.png
   

Lieve vrienden van Woudoogst,

Vol trots en een beetje gespannen stuurde wij een aantal weken geleden onze eerste nieuwsbrief. Jij hebt hem moeten missen omdat je inschrijving net daarna kwam.  Dat vinden we maar niks. Dus hierbij alsnog; niet vers van de pers maar wel onze allereerste nieuwsbrief met lekker veel nieuws uit ’t Woud! Veel leesplezier.

   

Wat is voedselbos Woudoogst?

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/119566000000525642_zc_v50_1669145974379_dsc_0921.jpg

Woudoogst is een familieproject. Het idee ontstond toen Petra en Kim – inmiddels bekend als ‘team Groen’ -  een voedselboscursus volgden bij Wouter van Eck, voedselbospionier in Nederland. Hij is voedselboswachter in voedselbos Ketelbroek, waar sterrenrestaurant De Nieuwe Winkel al jaren voedsel en inspiratie uit haalt. Hoewel de droom van team Groen om op een klimaatvriendelijke manier zélf aan voedsel te komen er al langer was, maakten zij nu ook de rest van de familie enthousiast.

 

Voorjaar 2021 was het dan zover. We kochten 2 hectare grond in Rijen, voorheen een paardenwei. Een voedselbos bestaat uit 7 lagen; grote bomen, kleine bomen, struiken, kruiden, klimmers, bodembedekkers en wortelgewassen. Samen zoeken deze voornamelijk eetbare planten naar een natuurlijk evenwicht. Zo ontstaat er een zelfstandig ecosysteem waar je voedsel van kunt oogsten. Het Klokhuis ging langs bij voedselbos Ketelbroek en laat zien hoe dat werkt zonder gif. Bekijk het hier met een druk op de knop.

Omdat de bodem de belangrijkste basis is van al deze lagen planten, is er op Woudoogst dat eerste jaar veel aandacht gegaan naar het verbeteren van de grond. Op Woudoogst komt er, in lijn met dit concept, een grote diversiteit aan soorten planten. Denk aan noten- en fruitbomen, kruiden, schimmels en eetbare bloemen. Ook verbouwen wij soorten die je wellicht nog niet eerder hebt gegeten. Lees er meer over verder in deze nieuwsbrief.

   

November = Treevember!

De start van de crowdfunding - 10 oktober jl. - was overweldigend. In één dag ontvingen we zo'n €2000 van lieve vrienden, familie, buren, collega's, bekenden en onbekenden. Inmiddels hebben we ons streefbedrag van €4000 bijna gehaald. Elke euro die is gedoneerd helpt ons bij het opbouwen van ons jonge voedselbos Woudoogst. Elke boom, struik, kruid neemt zijn eigen rol in het voedselbos en draagt bij. Draagt bij aan...

              ♡ het vergroten van biodiversiteit

              ♡ een klimaatvriendelijke manier van voedselproductie

              ♡ een groenere aarde


Super dankbaar zijn wij dus!

Voor alles wat deze actie, i.s.m. The Pollinators ons bracht:

              ♡ 3570 euro

              ♡ 74 donateurs

              ♡ 93 nieuwe volgers op Instagram

              ♡ 27 nieuwe nieuwsbrieflezers

              ♡ Mooie gesprekken over de voedselbosbeweging

              ♡ Zoveel betrokkenheid & support


Vertel jij het verhaal verder? Je helpt ons en de voedselbosbeweging in het algemeen door te vertellen over Woudoogst aan iedereen die het wil horen. 

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/119566000000525642_zc_v97_1669148677951_img_20221019_181701_429.jpg
https://campaign-image.eu/zohocampaigns/119566000000525642_zc_v97_1669148678135_img_20221019_181701_396.jpg
   

Welke bomen zijn geplant?

Ondanks de regen en wind tijdens de boomplantdag hadden we een heleboel hulp van een stelletje gezellige die-hards! Hartverwarmend om zoveel plezier en betrokkenheid te voelen. Bedankt lieve bomenplanters! Zie voor een impressie de aftermovie hieronder (1 minuut).

De herfst is het beste seizoen om bomen te planten. Het weer is ideaal voor de wortelontwikkeling. Regelmatig een bui maar nog niet té koude grond. Omdat Woudoogst nog een jong voedselbos is kan het een boel 'wijkers' gebruiken; snelle groeiers die daarmee ook sneller een bos ecosysteem creëren. Een heleboel berken, een iep en een paar boswilgen mogen op Woudoogst voor beschutting gaan zorgen en de bodem verbeteren. Later mogen deze bomen 'wijken' voor de blijvers. De blijvers die gepland zijn gaan wél voedsel opleveren; fruit, kruiden & noten!

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/119566000000525642_zc_v97_1669148680662_img_20221106_wa0005.jpg
https://campaign-image.eu/zohocampaigns/119566000000525642_zc_v97_1669148678028_img_20221117_wa0002.jpg
https://campaign-image.eu/zohocampaigns/119566000000525642_zc_v97_1669148680778_img_20221106_wa0006.jpg

Benieuwd naar wat we hebben kunnen aanschaffen? Dat waren bijna 100 eetbare bomen, struiken en kruiden. Dit lekkers staat al in de grond of wordt nog gepland voordat de grond bevroren is:

  • Niet met elkaar te vergelijken, zijn de diversiteit aan peren (Kleipeer en Dwergkwee) & appels (Lemoen, Elize, Wieneker witte wijn,  Citron d’été, Blenheim’s Orange en Peterselie appel).
  • Nog meer fruit; Bramboos (kruising tussen een braambes en framboos), Fazantenbes (lekkere karamelsmaak), Che-fruit (winterharde zelfbestuivende bes die smaakt naar aardbei), Wilde citroen en diverse braamsoorten. 
  • Walnootbomen en een hazelaarstruik in de categorie noten.
  • En een hoop smaakmakers en enkele groenten: Franse uiensoep boom, Erwtenstruik Japanse Aardappel, Maggiplant, Monnikpeper, Augurkenstruik en Japanse gember. Lekker!

   

Oogst uit 't Woud

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/119566000000525642_1_1669148679098_zc-noimage.png
https://campaign-image.eu/zohocampaigns/119566000000525642_2_1669148680598_zc-noimage.png

In zo’n jong voedselbos valt toch nog niet te oogsten? Zeker nog te weinig voor de verkoop. Maar wij zijn uiteraard trots op onze herfstoogst! We aten herfstframbozen uit eigen Woud geoogst door Abel en eten nu nog van de yacon en aardperen. We dronken brandnetelthee, vers getrokken van de toppen van het brandnetelblad, wat een succes was op de boomplantdag. Het zaad van de brandnetel gaat nog dagelijks in Ralph zijn yoghurtontbijt. De weegbree ligt nog te drogen, deze kan later ook bij de muesli. Daarnaast oogsten Kim en Petra zaad van de kaardenbol om later te zaaien. Zolang onze notenbomen nog te klein zijn om noten te produceren zochten we dat buiten ons eigen Woud: Petra haalde tamme kastanjes uit eigen tuin en Roos raapte hazelnoten in de stad!

   

Eten uit 't Woud

Natuurlijk kun je kastanjes kopen in de supermarkt. Maar als je deze zoete noten lokaal en verpakkingsvrij wilt halen is wildplukken een goede optie. Voor eigen gebruik en op kleine schaal wordt dit toegelaten door Staatsbosbeheer, lees er hier meer over. Belangrijk hierbij is dat je de tamme kastanje kunt herkennen en niet de bittere en niet eetbare wilde kastanje gaat rapen. Hier lees je meer over de verschillen.

 

Petra maakte dit heerlijke notentaartje en maakte de kastanjemeel van zelf geraapte kastanjes. Daar nam ze de tijd voor, een echte herfstactiviteit en dat deed ze zo:

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/119566000000525642_zc_v189_1669154593251_img_20221112_wa0009.jpg
https://campaign-image.eu/zohocampaigns/119566000000525642_zc_v189_1669154593328_img_20221112_wa0010.jpg

  1. Snijd de kastanjes rondom in, best diep zodat je de buitenste schil en ook het onderliggende vliesje doorsnijdt. In 2 helften.
  2. Week ze in koud water, zo’n 4 tot 24 uur.
  3.  Leg ze op een bakplaat en schuif ze voor 30 minuten de oven in op 220 graden.
  4. Doe ze in een hooizak of deken om ze warm te houden, dan pellen ze beter. Doordat ze goed zijn ingesneden kun je de noten er zo uithalen en hoef je het grootste deel niet eens te pellen.
  5. Maal de gepelde noten in de keukenmachine. Je kunt ze in zakjes invriezen of drogen in de oven of voedseldroger.

   

Vooruitblik

Team groen plant door totdat de grond het niet meer toelaat vanwege de vorst. Als de grond bevroren is wordt er binnen gewerkt aan de digitalisering van onze plattegrond. Zie hier op de foto hoe Kim onze nieuwste aanplant oldskool intekent op papier. De open plek in ’t Woud, die voor zonlicht moet zorgen is inmiddels wat dichtgegroeid. Deze opnieuw vrij maken en voorzien van extra karton en houtsnippers zou ook nog fijn zijn voor de lente weer zijn intrede doet. Klussers kunnen verder met het schilderen van het paviljoen en de vloer gereed maken. Genoeg plannen en voer voor een volgende nieuwsbrief! Kun je niet wachten tot de volgende? In de tussentijd kun je ons lekker volgen op Instagram! Wij snappen het als jouw (groene) vingers gaan kriebelen en je ons graag een keer meehelpt. Altijd gezellig en lekker, want Petra bakt taart! Mail ons op info@woudoogst.nl bij interesse.

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/119566000000525642_zc_v180_1669153884499_img_20221013_161143_097.jpg
   

Liefs uit 't Woud, 

    Petra, Harrie, Kim, Toon, Ralph, Roos, Abel, Pleun, Lucie & Doris


   

  


Would you like to change how you receive these emails?

Please update your preferences or unsubscribe from this mailing list.