Woudoogst

Voedselbos Woudoogst is een familiemaatschap. Een initiatief van Petra en Harrie Aarts uit Rijen. Vanuit idealisme geboren, opgericht in 2021 samen met hun kinderen Kim en Ralph en hun partners Toon en Roos. Wat is een voedselbos? En wat is de missie van Woudoogst? Daar leest u hieronder meer over!

“Wij bouwen aan een divers voedselbos in harmonie met de natuur, waar we nu en in de toekomst de vruchten van kunnen plukken. Samen. Daarom delen we ons enthousiasme, onze visie en ervaring graag.”

Divers voedselbos
Een voedselbos is een aangelegd bos dat voedsel produceert. Het is opgebouwd uit lagen van verschillende hoogten met als belangrijkste basis een gezonde bodem. Het voedselbos vormt een eetbaar ecosysteem. In lijn met het concept van een voedselbos komt er op Woudoogst een grote diversiteit aan soorten planten. Denk aan noten- en fruitbomen, kruiden, schimmels, eetbaar blad en eetbare bloemen. Ook verbouwen wij soorten die je wellicht nog niet eerder hebt gegeten. Kom je in de toekomst proeven van de brandnetels, mispels en shiitake?

In harmonie met de natuur
Een voedselbos functioneert als een natuurlijk bos. De diverse bomen, struiken, kruiden, klimmers en kruipers worden zó geplant dat de ecologische principes van een natuurlijk bos worden gesimuleerd. Dit vergroot de hoeveelheid soorten en de bodemvruchtbaarheid. Bemesten en bestrijdingsmiddelen zijn hiermee overbodig. Dit sluit mooi aan op onze visie op voedselproductie. We willen de natuur zijn gang laten gaan en er lekker van kunnen eten. Dat betekent ook dat we zo veel mogelijk eetbare (delen van) planten willen oogsten.

Samen
Woudoogst is een familiemaatschap. Wij bouwen als familie gezamenlijk aan een divers voedselbos. Dit doen we in samenwerking met vrijwilligers en lokale bedrijven die onze missie ondersteunen. Door het bundelen van krachten –net als bij planten in een voedselbos – versterk je elkaar! Ondersteun je onze missie? Wil je met ons samenwerken? Als vrijwilliger of lokale ondernemer? Neem dan contact met ons op!

Delen
Delen van ons enthousiasme, ervaring en visie op deze manier van voedselproductie doen we graag! Omdat we het belangrijk vinden voedsel te produceren in harmonie met de natuur. We laten anderen het liefst mee doen. Zelf ervaren, beleven en proeven hoe het ook kan. Als vrijwilliger, belangstellende, als leerling… Tijdens een boomplantdag, (kook)workshop, rondleiding of op een kinderfeestje. Nieuwsgierig naar actualiteiten? Die delen wij op onze Instagrampagina @Woudoogst.